Dziś przedstawiam recepturę na największy hit piwowarski ostatnich miesięcy, czyli piwo znane jako Vermont IPA, New England IPA, Northeast IPA. Jest to wariant AIPA o niższej goryczce, ale bardzo intensywnym aromacie owocowym. Piwo jest niezwykle orzeźwiające, gładkie, soczyste wręcz soczkowate. Odczucia te potęguje mętność pochodząca przede wszystkim od użycia dużej dawki chmielu podczas fermentacji oraz drożdży słabo flokulujących.
Receptura na 20l piwa o ekstrakcie 16Blg
Zasyp:
- Słód pale ale VIKING MALT 3,5kg
- Słód pszeniczny VIKING MALT 1,0kg
- Płatki pszeniczne 0,5kg
- Płatki owsiane 0,5kg
Chmiele:
- Chmiel Amarillo 45g
- Chmiel Mosiac 60g
- Chmiel Equinox (Equanot) 80g
- Chmiel Citra 80g
Drożdże:
- Fermentum Mobile FM 55- Zielone wzgórze – koniecznie przygotuj starter
Zacieranie:
Wsyp płatki do 4l ciepłej wody i powoli podnieś temperaturę do 100°C, ciągle mieszając. Następnie dolej około 11l ciepłej wody i podgrzej całość do temperatury 70°C. Wsyp wszystkie ześrutowane słody ciągle mieszając. Temperatura powinna się ustalić na poziomie 66-68°C, utrzymaj ją przez 40 minut. Podgrzej zacier do 72°C i utrzymaj taką temperaturę przez 10 minut lub do negatywnego wyniku próby jodowej. Podgrzej zacier do 76°C i przenieś do filtracji.
Filtracja:
W trakcie filtracji dodaj do brzeczki 5g chmielu Equinox (około 7 granulek). Wysładzaj wodą o temperaturze 76-78°C do uzyskania około 23l brzeczki.
Gotowanie:
Brzeczkę gotuj 60 minut. Po 60 minutach wyłącz podgrzewanie i dodaj 60g chmielu Mosaic. Brzeczkę szybko schładzamy do temperatury 16-18°C. Schłodzoną brzeczkę przelej do fermentora starając się pozostawić jak najwięcej chmielin w garnku. Napowietrz i dodaj starter drożdżowy lub gęstwę.
Fermentacja:
… i tu zaczyna się zabawa 🙂
Fermentację burzliwą przeprowadzaj w temperaturze około 18-20°C. W pierwszym dniu fermentacji burzliwej dodaj 75g chmielu Equinox. Po około 7-9 dniach sprawdź, czy fermentacja zakończyła się. Jeśli tak, to piwo możesz przelać na cichą do innego fermentora, bądź też zostawić w tym samym fermentorze. Jeśli masz taką możliwość cichą prowadź w temperaturze kilka stopni niższej niż burzliwą. Do młodego piwa dodaj 80g chmielu Citra, a po 2 dniach dodaj 45g chmielu Amarillo. Piwo butelkuj po 5 dniach cichej fermentacji.
Rozlew:
Butelkujemy z użyciem około 140-150g glukozy.
Degustacja:
Piwo bardzo szybko nadaje się do degustacji, praktycznie po 2 tygodniach powinno być gotowe 🙂 Nie powinno się go zbyt długo przechowywać, najlepiej smakuje świeże.
Jeśli cenisz sobie czas i wygodę, to w naszym sklepie możesz kupić gotowy zestaw z odważonymi surowcami.