Wpis na temat stoutów kiedyś w przyszłości popełnię, bo to wdzięczny temat. Dziś receptura na piwo z którego jestem bardzo zadowolona. Piwo proste do uwarzenia, fermentujące w temperaturze pokojowej. Bardzo pijalne, w moim odczuciu lepsze od Guinnessa 🙂
FOREIGN EXTRA STOUT
Zasyp
– 5,0kg słodu pilzneńskiego
– 0,3kg słód Caraaroma
– 0,2kg jęczmień palony
– 0,1kg Carafa I
– 0,4kg płatki jęczmienne
Zacieranie
Płatki skleikowałam w 2l wody.
Następnie zmieszałam je z 14l wody i podgrzałam do 66C. Wsypałam wszystkie słody.
Temperaturę ustaliłam na 64C. Przerwa 45 minut. Podgrzałam do 72C, przerwa 30 minut. Wygrzanie zacieru do 76C.
Filtracja i wysładzanie
Gotowanie i chmielenie
Czas gotowania: 65 minut
Chmielenie:
35g Aurora w 10 minucie gotowania
45g Styrian Goldings w 55 minucie gotowania
Wybicie 21l brzeczki o ekstrakcie 14,4Blg. Brzeczka zadana starterem Wyeast 1581 Belgian Stout. Fermentacja 7 dni w temperaturze około 21C, fermentacja cicha 2 tygodnie w tej samej temperaturze. Zabutelkowane z dodatkiem 140g glukozy.
Leżakowanie minimum 6 tygodni!