Hefe-Weizen – receptura ze słodów

8 września 2020 o 12:40

Banalnie prosty przepis na piwo pszeniczne!

Jeśli lubicie typowe pszeniczniaki, jeśli szukacie piwa, które szybko jest gotowe do spożycia, jeśli nie lubicie goryczki, ani chmielowych aromatów, jeśli szukacie lekkiego, orzeźwiającego piwa to Hefe- Weizen jest bardzo dobrym wyborem.

Receptura najprostsza z możliwych czyli 50% słodu pszenicznego, 50% słodu pilzneńskiego, niemiecki, szlachetny chmiel tylko dla zbalansowania słodkich, słodowych posmaków oraz koniecznie dedykowany szczep drożdży.

RECEPTURA HEFE-WEIZEN

20l, 12Blg, 11IBU, 7EBC

SUROWCE

2,2kg słód pszeniczny jasny

2,2kg słód pilzneński

30g chmiel Tettnanger (3,7aa)

drożdże FM41 Gwoździe i Banany lub Wyeast 3638 Bawarian Wheat lub Weast 3068 Weihenstephan Wheat – przygotuj starter.

150g glukozy do refermentacji

100g łuska ryżowa (opcjonalnie)

ZACIERANIE

Podgrzej 14l wody do temperatury około 49C. Wsyp ześrutowane słody, gdy temperatura ustali się na poziomie 44C utrzymuj ją przez 20 minut. Podgrzej zacier do temperatury 68-69C i utrzymuj zacier w tej temperaturze 60 minut. Podgrzej zacier do 76C i zacznij filtrację.

FILTRACJA

Słód pszeniczny pozbawiony jest łuski, więc jeśli obawiasz się problemów z filtracją możesz zacier zmieszać z wcześniej namoczoną w letniej wodzie łuską ryżową, ale nie jest to konieczne.

Wysładzaj do osiągnięcia około 22-23l brzeczki.

GOTOWANIE i CHMIELENIE

Brzeczkę gotujemy 60 minut.

Po pierwszych oznakach wrzenia dodajemy chmiel. Po 60 minutach wyłączamy podgrzewanie i brzeczkę szybko schładzamy do temperatury około 17-18C. Mocno napowietrzamy.

FERMENTACJA

Do schłodzonej i napowietrzonej brzeczki wlewamy starter drożdżowy, zamykamy fermentor i odstawiamy na około 2 tygodnie. Temperatura fermentującego piwa powinna wynosić około 17-18C. Ważne jest aby była ona stabilna. Po 10-14 dniach sprawdzamy, czy fermentacja się zakończyła np. mierząc zawartość ekstraktu, jeśli nie zmienia się ona przez trzy kolejne dni, piwo można butelkować lub kegować.

ROZLEW

Jeśli zdecydowałeś się na rozlew do butelek , to rozpuść 7,5g glukozy na każdy 1l piwa (czyli 150g glukozy jeśli uzyskałeś 20l) w 200ml wody, gotuj 10 minut, uzyskany syrop schłodź i wlej do wiadra z kranikiem z którego będziesz przeprowadzał rozlew. Wlej młode piwo, postaraj się dobrze rozmieszać syrop z piwem nie napowietrzając piwa. Niezwłocznie butelkuj.

DEGUSTACJA

Piwo do pierwszej degustacji jest już odpowiednie gdy tylko się nagazuje, co zazwyczaj zabiera 7-14 dni. Optimum smaku pszeniczniaki zazwyczaj osiągają po około 3 tygodniach od rozlewu.

 

 

Jeśli chcesz wiedzieć więcej na temat piw pszenicznych, to polecam moje poprzednie wpisy:

Hefe-Weizen, piwo pszeniczne – historia i charakterystyka

Hefe- Weizen – surowce

Hefe-Weizen – wskazówki do zacierania, chmielenia i fermentacji

Piwo pszeniczne – typy piw pszenicznych

Gotowy zestaw na piwo pszeniczne z odważoną ilością słodów i chmielu oraz instrukcją możesz zakupić w naszym sklepie