Dziś wieczorem lub jutro rano pojawi się pierwszy z serii wpisów o najmocniejszych belgijskich piwach, a dziś tytułem wstępu kilka słów o liczbach i kolorach w nazwach piw Trappistów.
Pewno wielu z Was zadaje sobie pytanie, co kryje się za liczbami i kolorami w nazwach piw klasztornych, co oznacza np. 10 nazwie Rochefort 10.
Liczby to oznaczenie ekstraktu brzeczki podstawowej w Stopniach Belgijskich, używanych aż do początku lat 90tych ubiegłego stulecia.
Łatwo można przeliczyć SG (specific gravity, ciężar właściwy) na Stopnie Belgijskie, a mianowicie od SG należy odjąć 1 i pomnożyć przez 100. Zatem piwo o SG 1.060 będzie miało 6 Stopni Belgijskich. Obecnie używana jest w Belgii skala Plato.
Przybliżone wyliczenia:
6o Belgijskich = 15 oPlato
8o Belgijskich = 19oPlato
10o Belgijskich = 23oPlato
12o Belgijskich = 28oPlato
Czasami czają się na nas pułapki i okazuje się, że liczby w nazwach są już tylko wspomnieniem dawnej mocy. Przykładem mogą być Westvleteren 12 i (jak głosi legenda bliźniaczy) St. Bernardus 12. Piwa te gdy je wprowadzano w latach 30 XXw miały zawartość ekstraktu 28oPlato i 12% alkoholu, a dziś już tylko 21,5oPlato i 10,2% alkoholu.
Kolor oznacza kolor kapsla np. Chimay Blue kapslowane są z użyciem kapsli w kolorze niebieskim.
Warto też odnotować, że to samo piwo w butelkach szampańskich ma zwykle inną nazwę niż to w zwykłych butelkach z zamknięciem koronowym np. wspominane powyżej Chimay Blue w butelkach szampańskich nosi nazwę Chimay Grande Réserve.
O piwach Trappistów możecie poczytać w tym wpisie, który wymaga już jednak aktualizacji 😉