Kiedy dodawać cukier do brzeczki?

Często pytacie kiedy i w jakiej formie dodawać cukier do brzeczki. Jak zawsze nie ma na to prostej odpowiedzi. Jeśli receptura przewiduje niewielki dodatek cukru, powiedzmy do 10% najlepiej dodać go na koniec gotowania.

Jak to zrobić?

Pobrać około 2-3l gotującej się brzeczki, rozpuścić w niej cukier lub glukozę i taki roztwór wlać do brzeczki na ostatnie 5 minut gotowania. Można oczywiście cukier wsypać bezpośrednio, ale zawsze istnieje ryzyko przypalenia, więc w tym wypadku trzeba brzeczkę energicznie zamieszać. Uwaga przy wsypywaniu cukru! Tak samo jak przy dodatku chmielu, brzeczka może się dość  intensywnie spienić i wykipieć, dlatego lepiej zmniejszyć płomień pod garnkiem. Jeśli cukier dodamy na początku gotowania, barwa brzeczki może się znacznie przyciemnić w wyniku reakcji nieenzymatycznego brązowienia (reakcja Maillarda). Jeśli więc zależy nam na jasnym kolorze piwa, warto cukier dać na sam koniec gotowania, a jeśli warzymy piwo ciemne i zależy nam na karmelowych, chlebowych posmakach wówczas cukier możemy dać już na początku gotowania.

Jeśli receptura przewiduje duży dodatek cukru, np. w piwach belgijskich takich jak Triple, Belgian Golden Strong Ale, Belgian Dark Strong Ale, Dubbel bezpieczniej jest dodać cukier już po starcie fermentacji burzliwej. Dlaczego? Już wyjaśniam 🙂 Obserwujemy tutaj coś takiego jak Efekt Crabtree. Przy dużym stężeniu cukru w brzeczce, nawet w obecności tlenu drożdże nie oddychają w normalny sposób, a przeprowadzają od razu fermentację. Jest to taka droga na skróty przez normalny proces magazynowania energii i rozmnażania. Drożdże od razu przechodzą do fermentacji i nie namnażają się zbyt intensywnie. Piwa z dużym udziałem cukrów prostych trudno fermentują, gdyż ilość komórek drożdżowych jest zbyt mała, przez co fermentacja jest powolna i często niedokończona. Dlatego lepiej jest pozwolić drożdżom zużyć cukry które uzyskaliśmy w normalnym procesie zacierania, a gdy drożdże się namnożą i fermentacja burzliwa wejdzie we właściwą fazę,  wtedy dopiero dodać cukier.

W jaki sposób dodać cukier do fermentującego piwa?

Najlepiej w formie syropu, czyli cukier lub glukozę rozpuszczamy w wodzie lub pobranej wcześniej brzeczce, gotujemy kilka minut, szybko schładzamy do temperatury fermentującego piwa i wlewamy do fermentora. Oczywiście wskazane jest zamieszanie zawartości zdezynfekowaną metalową lub  plastikową łychą, aby syrop równomiernie został rozprowadzony i nie osiadł na dnie.

Jeśli macie jakieś pytania, swoje obserwacje zostawiajcie komentarze.

Jeśli podobał Wam się artykuł udostępnijcie znajomym.

Jeśli czekacie na kolejne wpisy subskrybujcie bloga!

Tagi: , , , ,

Powiązane wpisy

9 komentarzy do “Kiedy dodawać cukier do brzeczki?

  1. Piwowarski774 on

    A czy można się spodziewać podobnego artykułu o dodawaniu ekstraktu słodowego? Planuje RiS-a i na samym słodzie nie dam rady dobić do 25 blg.

    Odpowiedz
    • Dorota on

      Postaram się napisać artykuł, ale tak w skrócie – z ekstraktem podobnie jak z cukrem, najlepiej dodawać na koniec warzenia lub do fermentacji. Na jedną rzecz trzeba zwrócić uwagę, jeśli sypiesz granulat lub tym bardziej szyszkę luzem do gara i na to wlejesz ekstrakt słodowy, to duża część tego ekstraktu zostanie uwięziona w chmielinach.

      Odpowiedz
  2. adam on

    Witam, na wstępie super blog:) mam pytanie, to kiedy wiadomo, że drożdże się namnożyły i zużyły cukry uzyskane podczas zacierania? jest jakiś przybliżony czas czy na czuja np. w drugim dniu fermentacji burzliwej, a może pod koniec fermentacji?

    Odpowiedz
    • Dorota on

      Szczerze to ja robię to na czuja, wówczas gdy fermentacja jest w bardzo burzliwej fazie, czyli zazwyczaj około 2 dni od startu fermentacji.

      Odpowiedz
  3. Paweł on

    Dzięki bardzo za porady 🙂 Takie małe pytanie – jeśli zakładamy udział procentowy cukru w składnikach do zacierania (niektóre przepisy które znalazłem tak podają), to rozumiem że brzeczki musimy nagotować mniej, żeby syropem uzupełnić pożądaną ilość? Załóżmy że chcemy mieć docelowo 15 l piwa 17 BLG, a udział cukru to 10%, ile więc wody użyć do roztworu cukru który wlejemy podczas burzliwej? Czy ten roztwór też powinien mieć 17 BLG? To wychodzi strasznie dużo wody do dolania. Czy może po prostu to powinno być te 10% objętości?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *