Gozdawa Christmas Ale ocena

Dziś króciutki wpis o który prosiliście, czyli wrażenia z degustacji piwa Christmas Ale Gozdawa.

Warzenie, które opisałam w tym wpisie, było ekstremalne w swej prostocie, czyli woda wprost z kranu, nieprzegotowana, dodatek 1,5kg cukru, czyli więcej niż przeciętnie polecają producenci “puszek”, brak cichej fermentacji, dodatek dropsów do refermentacji.  Minimum pracy, minimum sprzętu.

Chciałam przekonać się, czy w tak prosty i bardzo szybki sposób uda się uwarzyć piwo, które można wypić ze smakiem.

… i udało się 🙂

Kolor – bardzo ciemno bursztynowy, piwo pięknie się wyklarowało

Piana – początkowo średnio-obfita, niestety dość szybko opada do dywanika (nic dziwnego przy takiej ilości cukru)

Zapach – na pierwszym planie owoce, duuuużo owoców – jabłka, gruszki, śliwki, rodzynki, trochę alkoholu, nuty cydrowe. Na drugim planie przyjemny zapach karmelu, toffi. Zapach chmielu niewyczuwalny.

Smak – wytrawny, może aż za bardzo, trochę brakuje słodyczy. Lekko alkoholowy, nieco kwaskowaty. W smaku można doszukać się akcentów podobnych do tych występujących w zapachu czyli posmaku owocowego (śliwki, rodzynki), karmelowego.

Generalnie piwo bardzo pijalne. Podejrzewam, że gdyby zamiast 1,5kg cukru użyć 1-1,2kg ekstraktu słodowego i 0,5kg cukru, to smak nie byłby aż tak wytrawny, byłby bardziej słodowy i wielu osobom bardziej by to odpowiadało.

Osobiście na pewno nie nazwałabym tego piwa  Christmas Ale – gdyż to kojarzy mi się przede wszystkim z mocnym akcentem korzennym, przyprawowym, którego w tym piwie brakuje. Piwo też do mocnych, rozgrzewających nie należy, wiec niekoniecznie sprawdzi się jako “winter warmer”. Niemniej jednak piwo wyszło całkiem dobre.

Jeśli więc jesteś początkującym piwowarem lub dopiero zamierzasz zacząć warzyć, lub też jesteś mega zapracowanym piwowarem, to polecam!

gotowe

 

Tagi: , , ,

Powiązane wpisy

19 komentarzy do “Gozdawa Christmas Ale ocena

  1. Osia on

    No ja mam w sumie podobne wrażenia z degustacji;). Moje wyszło mało gazowane, ale i tak chętnych na jego spijanie nie brakuje, wręcz przeciwnie. Największą jego atrakcją jest fakt wyprodukowania go w domu, może dlatego podchodzi mi bardziej niż każdy koncerniak z osiedlowego sklepiku:). Na pewno wkrótce powtórzę to “warzenie” i skuszę się na jakiś inny styl. Pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  2. Kuba.Ś on

    Witam,
    Pani Doroto również mam podobne zdanie na temat piwka 🙂
    Robiłem, wyszło, piana rzeczywiście dość szybko opada, gazu mam wystarczająco. W smaku ciekawy, taki ‘inny’. Może u mnie tak wyszło, ale mocy mu nie brakuje – znajomi na degustacji stwierdzili, że mocny(szczególnie dziewczyny).
    Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  3. ineluki on

    Witam,
    Bardzo chciałbym zrobić to piwo na święta,jak myślisz czy dodanie do tego brewkitu przypraw kojarzących się ze świętami np piernik ma sens?a jak tak ,to w jaki sposób;)/dzięki za odpowiedź

    Odpowiedz
    • Dorota on

      Oczywiście, że ma sens. Przyprawy możesz dodać na kilka ostatnich minut gotowania. Najlepiej umieścić je woreczku muślinowym i wyjąć po skończeniu gotowania. Uważaj tylko z ilością, bo łatwo przeholować.

      Odpowiedz
  4. ineluki on

    Dziękuje bardzo za odpowiedź i właśnie zamawiam produkty,myślałem żeby dodać trochę suszonej skórki pomarańcza ,przyprawy do piernika(taka ze sklepu zwykła może być?)i nic mi się tak nie kojarzy ze świętami jak mandarynki;)i je też bym chciał dodać,ale z tego co widzę to nie bardzo można kupić w sklepie piwowarskim,czy mogę po prostu kupić mandarynki i ususzyć skórki i potem je dodać>?i dziękuje raz jeszcze za pomoc.pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Dorota on

      Skórki mandarynek możesz dodać nawet świeże i chyba da to najlepszy efekt, suszone też mogą być. Przyprawa do piernika też się sprawdzi, ale przeczytaj skład i wybierz taką w której nie ma mąki. Jednak według mnie frajda polega na samodzielnym komponowaniu przypraw 🙂

      Odpowiedz
  5. ineluki on

    a i przepraszam ale jeszcze jedno pytanie,piszesz ze piwo wyszło zbyt wytrawne,średnio takie lubię wolałbym słodsze,czyli musiałbym dodać 1,2 lub więcej ekstraktu słodowego,i tu pytanie ,ciemnego czy jasnego>i czy jak dodam np 1,7 plus 0,5 kg cukru to wtedy piwo będzie słodsze>czy trochę przegnę?dziękuje raz jeszcze,

    Odpowiedz
    • Dorota on

      Polecam właśnie użycie ekstraktu, bo piwo będzie miało większą pełnię. Im więcej surowców użyjesz tym mocniejsze piwo wyjdzie. Piwo bożonarodzeniowe powinno być dość mocne, więc 1,7kg ekstraktu+0,5kg cukru jako dodatkowe surowce to dobry wybór.

      Odpowiedz
  6. ineluki on

    dziękuje za odpowiedzi,zrezygnowałem z przyprawy do piernika,w takim razie;)coś sam skomponuje;)a te świeże skórki mandarynek to do woreczka i na cicha?czy jak będę gotował brzeczkę?

    Odpowiedz
  7. Mates on

    Dziękuję za recenzję. Ale chciałbym jeszcze prosić o opinię. Czy w tym piwie ma sens np. nie dodawać cukru ani słodów, tylko wlać połowę wody? Wiem, że w brwekitach może skutkować to przechmieleniem, ale skoro w w/w przypadku go nie czuć?

    Chętnie zrobiłbym takich kilka eksperymentów na różnych stylach: zmniejszonej warki bez dodatków słodowo/cukrowych. Tylko czy dotyczy to brewkitów piw nie charakteryzujących się wysoką goryczką, czy można się pobawić i z ipa?

    Odpowiedz
    • Dorota on

      Myślę, że można poeksperymentować. Jeśli lubisz mocniej chmielone piwo to warto. Z Gozdawy pojawiły się ostatnio mocno chmielone IPA i tutaj raczej przygotowałbym je zgodnie z instrukcją, czyli na 20l, ale wszystkie pozostałe brewkity, śmiało można przygotować bez dodatkowych surowców i z połową wody.

      Odpowiedz
  8. ireneuszj on

    Niedawno uwarzyłem moją pierwszą warkę z brewkitu temperatura 27.
    Nie wiem co jest winne ale parę piw jest bardzo gorzkich [na spodzie butelki znajdował się osad drożdzy ] jakiś pomysł

    Odpowiedz
  9. Muchor on

    A w moim wyszło mi nieco nut lekkiej kwasowości, i tak się zastanawiam, skąd one tam się mogły wziąć? Z tego cukru (dodałem kilogram cukru karmelizowanego)?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *